h1

Ice-cream Bucket Library

August 25, 2016

microlibrary at Taman Bima

Generally I’m not a fan of repurposing materials in design. I’m perfectly content with designing to minimise waste, of using biodegradable or recyclable materials, or using recycled materials but there is something about using materials readily identifiable as ‘trash’ that upsets my design sensibilities. That said, hat’s off to the architects Shau who used 2,000 used ice cream buckets to provide ventilation and daylight on the Taman Bima microlibrary in Bandung, Indonesia.

At street level, the library is open for multi-purpose public use and has long rows of stairs for additional outdoor seating, while the second level of the building is the library. which is clad in 2,000 used ice cream buckets. The recycled wall material provides ventilation and daylight.

Cleverly the ice-cream buckets serve another function; by using a mix of open and closed buckets, the wall design spells out in binary coding, ‘Books are the windows to the world’

E

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: